In dit artikel hebben we het over een goede thuiswerkplek. Doorgaans gaat het om telewerken, waarvoor een computer met internetaansluiting en een telefoon worden gebruikt. Als je veel thuiswerk verricht en daarom veel tijd aan een werktafel zit, dan dient de werkplek aan bepaalde eisen te voldoen. Er zijn meer tips voor een goede thuiswerkplek te geven, maar we beperken ons hier tot vier.

Werkruimte

Indien er een kamer in huis is die kan worden ingericht als werkruimte, waar je zonder afleiding kunt werken, dan is die oplossing te prefereren. Het moet in die ruimte rustig zijn en daarom is die bij voorkeur niet naast een lawaaierige ruimte. Als er geen aparte ruimte beschikbaar is en ook geen slaapkamer kan worden gebruikt, dan zul je zijn aangewezen op de woonkamer. In zo’n geval zal door medebewoners zo goed mogelijk rekening moeten worden gehouden met het feit dat je in die ruimte werkt.

Daglicht

Het verdient de voorkeur als je kunt werken met voldoende daglicht. Goede verlichting zorgt voor een betere concentratie. Zorg er echter wel voor dat je niet in het zonlicht kijkt. Wanneer nodig en mogelijk zou je dan planten kunnen gebruiken.

Werktafel

De oppervlakte van de werktafel dient te passen bij het soort gebruik. Als je vaak moet zoeken naar een vrije plek op je werktafel, dan wordt dat op den duur vervelend. Het verdient de voorkeur als vanaf je stoel alles bereikbaar is. Dat geldt zeker voor veel gebruikte zaken. Een werktafel dient niet te laag of te hoog te zijn. Bij de goede hoogte maken je boven- en onderarmen een rechte hoek als je achter je tafel zit en je beide handen op het blad plaatst. Als je werktafel wat te hoog is, dan kan je dat opvangen door de stoel hoger te stellen en een voetenbankje te gebruiken. Een zit/sta werktafel van Officetopper is te overwegen, opdat je het zitten en staan kunt afwisselen.

Stoel

Omdat je veel zit, is een goed passende stoel natuurlijk erg belangrijk. Het verdient de voorkeur als je van je stoel behalve de hoogte ook de rug- en armleuningen kunt instellen. Als je zit, dienen je benen een rechte hoek te maken. Je armen dienen ook een rechte hoek te maken, als die steunen op de armleuningen en je handen zich op het tafelblad bevinden. Tenslotte dient de rugleuning goed te passen bij de kromming van je rug.