Inmiddels zijn we alweer anderhalf jaar in de ban het coronavirus. We moesten een grote omslag maken en snel leren schakelen. Eén van de dringende adviezen van de overheid was om zoveel mogelijk thuis te werken. Als je nog nooit eerder thuis hebt gewerkt dan was het flink aanpassen om je deadlines te halen of om de motivatie te vinden om aan het werk te gaan. Nu we gewend zijn aan deze nieuwe vorm van werken, gaat het eigenlijk vanzelf. In dit blog geven we 5 tips om thuiswerken nog leuker te maken.

1.    Je werkplek inrichten

Om optimaal te presteren is het inrichten van je thuiswerkplek cruciaal. Kies voor ergonomisch meubilair dat jou ondersteunt gedurende je werkdag. Denk aan een comfortabele bureaustoel en bijvoorbeeld een zit/sta bureau. Zorg er ook voor dat er voldoende licht is. Dit draagt bij aan je concentratie. Een plekje bij het raam is daarom een geliefde keuze. Houd je thuiswerkplek ook schoon en opgeruimd. Zo houd je het overzicht, want van een rommelige plek gaat niemand beter presteren.

2.    Creëer een routine

Hoe aantrekkelijk het ook is om de extra tijd in de ochtend te gebruiken om langer te slapen, is het niet heel bevorderlijk voor je motivatie. Normaal gesproken heb je een duidelijk ochtendritueel of routine om naar je werk te gaan. Om het maximale uit je dag te halen, is het belangrijk dat je thuis ook een routine creëert die werkt voor jou. Daarbij adviseren we om je ook gewoon aan te kleden zoals je normaal voor een werkdag doet. Hele dagen rondlopen in je badjas kan een negatief effect hebben op je mindset, productiviteit en energieniveau.

3.    Vind de balans tussen werken en afleiding

Hoewel veel mensen thuis vaak een betere concentratie hebben, omdat ze minder afleidingen hebben, is het niet realistisch om te denken dat je iedere dag van 8:00 tot 17:00 uur super geconcentreerd bent. Ook op kantoor zijn er momenten van rust, pauzes en afleidingen. Richt je werkdag zo in dat je een aantal uur echt geconcentreerd werkt, maar dat hierna ook ruimte is om even een pauze in te lassen. Maak een wandeling, draai een wasje, luister muziek of ga wat bewegen. Je zult zien dat je zo veel productiever bent en meer uit je dag kunt halen.

4.    Haal voedzame maaltijden in huis

Ook tijdens de coronacrisis is het belangrijk dat je goed blijft eten en drinken. Haal gezonde maaltijden in huis en drink voldoende water. Uiteraard mag je favoriete koffie of thee ook niet ontbreken aan je voorraad. Het is van groot belang om jezelf goed te verzorgen, wil je flink aan de slag kunnen gaan.

5.    Houd contact met collega’s

Omdat we veel thuis werken, zien we onze collega’s maar weinig. Gelukkig kunnen we door middel van moderne technologieën toch het contact onderhouden. Download en installeer communicatiemiddelen zoals Zoom, Google Meet, Skype of Microsoft Teams. Zo kun je elkaar toch regelmatig zien en spreken.

Profiteer van het moment

Nu we toch nog voornamelijk vanuit huis werken, is dit het ideale moment om je kantoor- of bedrijfspand eens aan te pakken. Wellicht was je werkomgeving al jaren toe aan een nieuwe uitstraling met bijpassende kleuren, meubels en inrichting. Wanneer we weer fulltime op kantoor werken dan geniet jij van een prachtig nieuwe werkplek dankzij projectinrichting.